Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. május 29., vasárnap

Koszorú - A Petőfi Társaság lapja 1.rész

 Ágnes  régi, lelkes támogatónk, egy újabb  érdekességgel  lepett meg minket.  Nagy köszönet érte! A minap vette az antikváriumban a Petőfi Társaság : Koszorú című , akkoriban rendszeresen megjelenő szépirodalmi közlönyének egy  eredeti  példányát. 1936. októberi számát. Lesz majd  részeletesebb ismertetetés is belőle. Most csak a címoldalt  mutatom meg. Ez is sok mindent  elárul  beltartalmáról. S  ne feledjük! 1936,. októberben már   felhívták a figyelmet, -a 3 évvel később kezdődő szörnyűségek - előkészítő szakaszára!

A lap 1876-1944 ig  működött, pontosabban  működhetetett. Célja, és tartalma: 

" a Petőfi-kultusz terjesztése és a magyar szépirodalom nemzeti szellemben való művelése céljából alapított egyesület volt. A társaság első elnöke Jókai Mór volt. A tiszteletbeli tagok közt foglalt helyet Kossuth Lajos is.

A „Petőfi-Társaság lapja“ kiválólag és első sorban szépirodalmi közlöny lesz ugyan, de tanulmányok, ismertető cikkek és birálatok közlése által a tudomány és művészetek terén is igyekszik tájékozást nyújtani olvasóinak mindazon kérdésekről és mozzanatokról, melyek europaszerte foglalkoztatják a müvelt szellemeket. Lelkiismeretes vezetője lesz a közönségnek ezenkivül olvasmányainak megválasztásában, sőt fölkarolja ama társadalmi mozgalmakat is, melyek közelebbi tényezői lehetnek a közmivelődésnek." (1877. 1. szám)"

    "https://adt.arcanum.com/hu/collection/MTA_PetofiTarsasagLapja/




Nincsenek megjegyzések: