Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. január 17., hétfő

Pilisborosjenő :Petőfi utca

Érdekes kis  utcája  Pilisborosjenőnek a Petőfi utca, mert csak egyik végén csatlakozik utcához, a másik vége egy erdős sávba fut. Kezdete  a Dózsa  György  utcából nyílik , amely viszont  közvetlen összeköttetésben van a község  központi részével, s a buszmegálló is  elég közel van.  A Petőfi utca   mindössze 250 méter hosszú , egy kis ívben elkanyarodva. 

Az utca névtábláján látható a község neve  alatt, annak  német  megfelelője is, jelezve, hogy  a község hűen őrzi a német (sváb) őslakosság emlékét, eredetét is. 


Pilisborosjenő Pest  megyében van, a budapesti agglomeráció része. A Nagy-Kevély  lábánál. Kedvelt kirándulóhely a túrázók körében, hiszen  pompás kilátás  nyílik a hegy tetejéről a környékre. 

A Petőfi utcától alig  80-100 méterre  élt az 1980-as  években , színészóriásaink egyike  Bessenyei Ferenc.Emlékszoba őrzi ott létét.  Így most az Ő tolmácsolásában  az Egy gondolat bánt engemet címűt  választva  emlékezünk Petőfi születésének 200. évfordulójára .



Bessenyei Ferenc 1909-2004: a Nemzet Színésze, 
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, 
a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 

Talán már kevesebben emlékeznek arra, hogy Pilisborosjenőn építették fel az Egri Csillagok  c. film forgatásához szükséges   "Egri várat" amely mára már igen romos  állapotban van, viszont emléktábla  őrzi a legendás  film készítésének  helyszínét, forgatókönyvíróját: Nemeskürthy Miklóst és  rendezőjének Várkonyi Zoltánnak  a nevét. 

Egy remek kis  vidót  találtam  a net-en Pilisborosjenőről . Virtuális  utazásainkhoz  a Petőfi utcákat keresve, most Pilisborosjenőn tehetünk  képzeletbeli  sétát.



Pilisborosjenő címerében megtaláljuk a  bor alapanyát a szőlőt is, melyet egy arany oroszlán tart  mellső mancsában. A köznapi használatban  ma is "csak" borosjenőként   említik a lakók  a községet. 





2 megjegyzés:

Tóth Zoltán Budaörsi Olvasókör írta...

nagyon örülök, hogy Budaörsön kívül már más település Petőfi utcáját is láthatjuk!

KZS írta...

Remélem, egyre több ilyen örömben lesz részünk