Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. július 27., szerda

Velünk élő Petőfi - A szentendrei MANK GALÉRIA vándorkiállítása

most a  Művészetek Völgyében, Kapolcson Július 31-ig. 

"Sipos Tünde, a kiállítás kurátora úgy véli, a pályázatra érkezett alkotásokból világos kirajzolódik, milyen meghatározó az első találkozás, az első élmény, ami Petőfi Sándorhoz kötődik. A kurátor kifejtette: „Bár közvetlenül nem, kortársainak memoárjaiból és feljegyzéseiből mégis ismerjük Petőfit. Mit is tudunk ezen meghatározás alapján ma Petőfiről? Bizonyosan sokszínű egyéniségként gondolunk rá, sokunk számára ő egy személyben bátor hazafi, szerelmes hős, lázadó ifjú és nem mellesleg zseniális költő is.”

A sokszínűség pedig visszaköszön a kiállított alkotásokban is, hiszen egyaránt találkozhatunk interaktív, kísérletező jellegű alkotásokkal és olyanokkal, melyek a videóinstalláció és a konvencionális grafika ötvözéséből jöttek létre. Mindezek mellett többször köszön vissza az ősfényképnek nevezett Petőfi-dagerrotípia a vásznakról, ugyanakkor egyes alkotók átvitt értelmezésben, absztrakt festmények, fotográfia, szobor vagy éppen faliszőttes formájában asszociálnak Petőfi egy-egy költeményére."

https://alkotomuveszet.hu/kortars-alkotasokban-el-tovabb-petofi-sandor-a-mank-galeriaban/

Volt már  ilyen  kelelgű Petőfi vers  élményről szó   blogunkban. Kedvcsinálónak  újra   ajánlom.

Sajnos  én nem léttam ezt akiállítást, amit  nagyon sajnálok.  ha igazán  Petőfi emlékév van , jó lett volna ha egész évben megtekinthettük volna. No mindegy . HA  valaki látja most Kapolcson kérem  küldjön  pár  fényképet róla, hogy pici betekintést nyerhessünk róla

Nincsenek megjegyzések: