Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. szeptember 26., hétfő

A 200. bejegyzés margójára

 Kedves KÖZREMŰKÖDŐK-SZERZŐTÁRSAK! 

Kedves érdeklődők, 

Petőfi verset kedvelők!

A 200. bejegyzés volt az aszódi Petőfi utca. A véletlen vagy  a sors  hozta így, hogy éppen  Petőfit  ily  mélyen  tisztelő, tiszteletben tartó város  Petőfi utcájának táblája volt az aktualitása  a bejegyzésnek. 

Azt gondolom, hogy   blogunk, Petőfire  emlékező évünk a virtuális  térben, több  téren is   egészen új  utakat nyitott meg.

Nagy köszönet és  hála  mindazoknak, -szám szerint (eddig) 32 szerzőtársnak, - akik éltetik ezt a megemlékező évet. (nevük a blog  jobb oldalán  elolvasható) . Vannak akik  a Budaörsi Olvasókör  tagjai, míg mások olyan lelkes   csatlakozók, Petőfi utcákat, Petőfi szobrokat  felkeresők és lefényképezők, akiket  megszólított ez a projekt. 

Többnyire  nem is ismerjük  személyesen egymást, "csak" a fényképek , s  az emlékező  projekt  kötnek össze  minket.  Ez pár  évvel ezelőtt elképzelhetetlen dolog lett  volna, de mára  jó példájává vált  a virtuális  térben való együttműködésére, -véleményem szerint-. 

S köszönet  mindazoknak is akik  olvassák a bejegyzéseket!

A blog  fejlécén és  jobb oldalán  igyekeztem minél több szempont szerint  megjeleníteni a blog  beltartalmát. Melyekre  rákattintva  egy  adott  versre, előadóra, szobrászra, zenészre, irodalomtörténészre, településre, megyére, bejegyzés címre kattintva könnyedén  a kívánt helyre juthat az  érdeklődő  blogot   felkereső.

Azonban  vannak olyan  statisztikai adatok, amelyek nem jelentethetők meg itt , s csak a blogot  írók láthatnak. Ezek megmutatják, hogy  mely országokból tekintették meg a blogot  legalább egyszer. Meglepően nagy  ezen országok száma !

Arról is van  grafikon, hogy a blogra naponta hányan  kattintottak a megjelenése óta. Talán ez is  érdekelhet  másokat is , nem csak engem. 

Először akkor az országok  sora abc  sorrendben: 

Ausztria

Ausztrália

Brazília

Dél-Korea

Egyesült Államok

Egyesült Királyság

Franciaország

Hollandia

Hongkong

Írország

Izrael

Japán

Kambodzsa

Kanada

Magyarország

Németország

Olaszország

Oroszország

Portugália

Spanyolország

Svájc

Svédország

Szaud Arábia

Szerbia

Szingapúr

Ukrajna

Venezuela

-------------------------------------------------------------

Az eddigi összes  megtekintést láthatja mindenki a blog jobb oldalán. Viszont, azt, hogy mely országokból és az egyes országokból  hány olvasónk van azt  csak a Google  statisztikájából lehet   megtudni.

  Nem meglepő, hogy hazánkból tekintettek rá a legtöbben  a blogra,  eddig: 1280 - szor

                                 a következő "dobogós"  ország az   az Egyesült Államok 569 kattintással,

                                                                                    s a bronzérmes:  Írország 281 rátekintéssel.

Megjegyzés: a blog úgy van  beállítva, hogy  az én oldalfelkereséseimet nem számolja. Abban csak a mások  általi megtekintés van  megjelenítve.

A blog "élete" / olvasottsága eléggé kiegyensúlyozott. Az adatokból  jól látszik, hogy van egy  törzsolvasó  réteg ( kb fel-fele arányban hazánkból és külföldről)  Időnként   meglepően nagy  kiugrások is  voltak, melynek oka ismertlen számomra.


Van  még egy fontos statisztika  - legalábbis  számomra -,   ami a blogban elhangzó versekhez  kapcsolódó emberek számát mutatja meg.  Ez jóval több, mint  a prózai vagy zenei előadók száma! S igen széles körű művészréteget jelenít meg. Ők névsorban  felsorolva megtalálhatók a blog jobb oldalán, rájuk is lehet  kattintani. Eddig összesen 161-en vannak. 

Színészek, zenészek, irodalomtörténészek, szobrászművészek, festők, és köznapi emberek- közülünk valók-, akiknek Petőfi költészete, vagy annak egy-egy  alkotása oly erős hatást váltott ki , hogy hangzó, vagy tárgyi  formában közreadta. Hallhatjuk,  láthatjuk, olvashatjuk itt a blogban is. Azt gondolom, hogy a projektünknek ez egy  nagyon fontos  eleme.

Megmutatva sokféleségünket, sokféle  felfogásunkat, s nem utolsó sorban  bekapcsolva olyan  színészeket, előadókat, művészeket az országunk  különböző  pontjairól akikről lehet, hogy nem is hallottunk még  eddig, s rácsodálkozhatunk tehetségükre, sajátos stílusukra. 

Közel kerülnek  általuk országunk távoli  színházai,  kulturális   központjai. Összekötnek minket -a blogot  olvasókat- az országban máshol élőkkel.  

Ezt kívánja segíteni a  blog azon része is, amelyben a Petőfi utcatábla kapcsán - minden esetben - a település  bemutatása is  része a bejegyzésnek. 

Valószínűsítem, hogy nem mindenki olvassa  végig, hallgatja , nézi meg  az összes  "kellékét" egy -egy bejegyzésnek, de számomra  nagyon fontos, hogy  maradjon nyoma a települések történelmének  és  jelenlegi  életének is. 

Hiszen a Petőfi 200 ünnepév elmúlik , de  ezek a falvak, városok továbbra is  viszik életükben tovább- utca neveikhez kapcsolódva-  Petőfi nevét, saját   értékeikkel együtt. S  össze  is kapcsolódunk  mindannyian  épp Petőfi neve  által , akkor  jó ha  jobban is megismerjük egymást! Petőfi maga is  ezt tette. Járta az országot  és  úti jegyzeteiben rögzítette  benyomásait, érzéseit  a falvak, városok életéről, történelméről.  Méltó hozzá,- végtelen nagy hazaszeretetéhez,-  ezen  az úton haladva nekünk is megőrizni amit  most látunk. Függetlenül attól, hogy  kicsiny vagy  nagy  település  Petőfi utcáján  járunk. 

A Petőfi 200  emlékév elmúlik, de a  Petőfi utcák, Petőfi szobrok, emléktáblák, festmények  szerencsére  maradnak, s gyűjthetjük  továbbra is őket. Ellátogathatunk továbbra is, az addig még fel nem fedezett  Petőfi utcákra és ez által településekre. S köszönthetjük ismerősként a már  megismert, megszeretett szobrot, verset, színművet, utcatáblát! :-)

Végezetül ,

 újra és újra  a köszönet az,

 amivel zárom -e  rendhagyó bejegyzést. 

Ezt a közös  alkotást!


Közös eredményünk ez!

Mindannyiunké!


Ünnepeljük Petőfit továbbra is  verssel, dallal,  kirándulásokkal, felfedezésekkel! 

6 megjegyzés:

Tóth Zoltán Budaörsi Olvasókör írta...

Kedves Kóra Zsuzsa! Köszönjük a blog létesítését és gondozását! A Budaörsi Olvasókör tagjai nagyra értékelik a munkádat, amelyet Petőfi Sándor emlékének a megőrzésére tettél. Nagyon sokan mások is kapcsolódtak a Petőfi 200 projrkthez, amely különösen megtisztelő számodra. Továbbra is jó munkát kívánunk Neked! Tóth Zoltán és Kiss Katalin

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsa! Nem gondoltam volna, hogy a Petőfi 200 emlék év nem csak nekünk, de a világban élő magyarok számára is ilyen irdeklődésre tart számot. Hatalmas munkát végzel a bloggod vezetésével, lenyűgöző statisztikai munkád kiemelkedő pontossággal mutatja, hogy milyen nagy Petőfi-rajongó tábort gyűjtöttél mindnyájunk örömére. Köszönjük még egyszer az ajándékba tőled kapott verset is. V. Gabi és K. Karcsi

KZS írta...

Köszönöm Karcsi és Gabi hozzászólásodat ! Jól esik nem tagadom, de nem az én érdemem ez az eredmény. Közös eredményünk! Én csak összefogom, azt a sok élményt, ismeretet, szeretetet amit Ti átadtok Petőfi kapcsán . Rengeteget tanulok," utazom" közben. Nagyon boldogító az utcatáblák, szobrok fényképeit látva érezni, hogy Nektek is fontos ez a Petőfi projekt.

KZS írta...

Kedves Zoltán és Kati!
Köszönöm az elismerő szavaitokat! Jól esik persze, de én önmagamban semmire sem jutottam volna ezzel a projekttel. Ez jelenleg 32 ember odafigyelésének, Petőfit tisztelő érzésének köszönhető. Én csak felfűzöm egy szálra azt a sok odafigyelést, örömet amit Ők adnak át , azzal hogy lefényképeznek-egy-egy utcatáblát, szobrot, vagy leírják érzéseiket, élményeiket Petőfivel kapcsolatban. A blog írása önmagában hordozza a jutalmat is számomra.

Unknown írta...

Ismét meglep, hogy azt, amivel igyekeztem hozzájárulni a blog sikeréhez, ilyen sokra értékeled - nagyon köszönöm. Nekem magamnak is sok élményt jelentett az anyagok gyűjtése és örülök, hogy másoknak is tudtunk ily módon új ismereteket nyújtani. A külföldről érdeklődők nagy száma igen kellemes meglepetés. Gratulálok munkádhoz, minden dicséretet megérdemelsz.

KZS írta...

Köszönöm az elismerésed! Igazán jól esik! Viszont Nélküled, és a többiek nélkül nem jutott volna a blog sikerre! Nagyszerű, hogy közösen ezt értük el! S persze az olvasóink is hozzájárultak/járulnak ahhoz, hogy boldogító érzés a blogra tekinteni.